Over Sinterklaas

Geschiedenis van Sint Nikolaas.
Er is weinig bekend over het begin van het leven van Nikolaas maar hij moet in het tweede deel van de 3e eeuw na Christus geboren zijn. Nikolaas is bisschop van Myra, gelegen in het huidige Turkije, geweest. Hij schijnt een zeer vroom man te zijn geweest en heeft als bisschop de concilie (kerkvergadering) van Niceae bijgewoond. Zijn leven werd vanaf zijn geboorte gekenmerkt door wonderen. Om te beginnen weigerde de pasgeboren Nikolaas de borst van zijn moeder op de vastgestelde vastendagen. Ook schijnt het dat het kind, als pasgeborene, bij zijn eerste bad rechtop ging staan, naar men zegt alsof hij God wilde danken. Toen Nikolaas volwassen werd en per schip op pelgrimstocht ging naar Jeruzalem gebeurde een volgend groot wonder. Tijdens een storm viel een matroos uit de mast. Toen de storm ging liggen en de mensen wat rust hadden zagen zij tot hun verbazing dat de matroos weer opstond na een gebed van Nikolaas. Tijdens zijn hele leven bleef Nikolaas wonderen verrichten. Zo hielp hij drie verarmde zusters die geen bruidsschat bezaten om te huwen en daarom gedwongen werden als prostituee te leven. Om hen te helpen wierp Nicolaas drie nachten achtereen drie met goudstukken gevulde beurzen bij hen binnen. Mogelijk is hieruit de traditie van het strooien te verklaren. De munten die Nikolaas strooide kwamen in de schoenen van de dochters terecht en hierin vindt het schoen zetten haar oorsprong. Een ander wonder dat Nikolaas verrichte, gebeurde tijdens een hongernood. Drie jongelingen waren door een herbergier geslacht en als vlees voor de volgende dag waren ingepekeld in een houten kuip. Toen Nicolaas toevallig voorbij kwam en de wrede plannen doorzag, wekte hij de jongelingen weer tot leven. Al met al reden genoeg dus om Nikolaas te vereren dus.

Na zijn dood op 6 december 342 verspreidde zijn faam langzaam maar zeker over de gehele Christenheid. In Myra en Constantinopel werd hij vereerd vanaf de 6de eeuw. Vandaar verspreidde zijn verering zich over de hele Griekse en Russische kerk. Sedert de 9de eeuw werd Nicolaas in Rome en Italië vereerd en vanaf de 10de eeuw in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Vooral de Hanze verspreidde zijn verering in het noorden van Europa. In 1087 werd zijn gebeente overgebracht naar Bari in Zuid-Italië als gevolg van Turkse inval in Klein-Azië. In Nederland heeft men zich vergist in de plaats waar zijn gebeente naar toe werd gebracht. Zuid-Italië werd Spanje en dat is een reden waarom de Pieten zwart zijn. In de tijd dat zijn gebeente naar Italië werd overgezet bezetten de Moren Spanje.

Zwarte Piet is volgens deze verklaring eigenlijk een Moorse knecht van Sinterklaas. I. Een andere, meer populaire, verklaring dat de Pieten zwart zijn, is het feit dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken. n tijd dat Nikolaas' gebeente overgebracht werd naar Italië, bereikte zijn populariteit ook de Nederlanden. In 1050 werd er een kapel in Nijmegen aan Nicolaas gewijd, als eerste van de vele die zouden volgen. Als wonderdoener en beschermer van mensen in nood werd hij dankzij pelgrims en de kruistochten geliefd bij het gewone volk en met name als beschermer van zeelui, kooplieden en voerlieden.


...terug
(c) Vereniging tot Behoud van Sinterklaas